Španělsko letos splní cíl snížení deficitu stanovený Komisí

03.04.2017
Euroskop, čtk

Španělsko letos i přes zvýšené sociální výdaje splní svůj cíl pro snížení rozpočtového deficitu, který mu Evropská komise stanovila na 3,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Řekl to dnes v rozhovoru se dvěma španělskými listy ministr hospodářství Luis de Guindos.

V pátek menšinová pravicová vláda Mariana Rajoye v opožděném návrhu rozpočtu na letošní rok oznámila další výdaje na sociální opatření a dál se odchýlila od předešlé politiky úspor.

Rajoyova vláda namísto výdajových škrtů, které charakterizovaly její první funkční období, nyní hodlá snižovat schodky pomocí silnějšího hospodářského růstu a zvýšených daňových příjmů. V letošním roce vláda čeká zmírnění ekonomického růstu na 2,5 procenta z loňských 3,2 procenta.

Loni se španělský rozpočtový deficit poprvé od globální finanční krize vešel do pásma dohodnutého s Evropskou komisí. Komise v lednu předpověděla, že Španělsko v tomto roce velmi mírně nesplní cíl 3,1 procenta HDP. Španělsko loni v létě dostalo na snížení deficitu pod hranici tří procent další dva roky, tedy do roku 2018.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek