Mayová: O Gibraltaru nebude rozhodovat Španělsko

03.04.2017
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová ujistila Gibraltar, že Británie zůstává odhodlána chránit zájmy tohoto svého zámořského území. Mayová to v neděli řekla v telefonickém rozhovoru předsedovi gibraltarské vlády Fabianovi Picardovi. Bývalý vůdce konzervativců Michael Howard sklidil kritiku za výrok o tom, že Mayová je připravena vést na ochranu Gibraltaru válku, podobně jak to udělala v případě Falklandských ostrovů někdejší premiérka Margaret Thatcherová.

Mayová Picarda ujistila, že Británie nikdy nepřistoupí na to, aby o Gibraltaru rozhodovalo Španělsko. EU dala minulý týden najevo, že by Španělsko mohlo mít v případě rozhodnutí o budoucím vztahu Gibraltaru k EU právo veta.

„Paní premiérka řekla, že nikdy nepřistoupíme na to, aby lidé z Gibraltaru přešli pod vládu jiného státu v rozporu se svou svobodnou a demokraticky vyjádřenou vůlí. Nepovedeme takové rozhovory, do nichž by nebyl Gibraltar zahrnut. Paní premiérka řekla, že budeme s Gibraltarem spolupracovat na co nejlepším výsledku brexitu,“ sdělila mluvčí Mayové.

Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis v neděli v rozhovoru s listem El País nehovořil o právu veta pro Gibraltar, ale prohlásil, že Evropská unie je povinna postavit se na stranu Španělska. „Myslím, že není nutné hovořit o právu veta,“ řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek