Španělsko by nevetovalo žádost Skotska o připojení k EU

03.04.2017
Euroskop, čtk

Španělsko upustilo od svého původního záměru použít právo veta v případě, že se Skotsko odtrhne od Británie a bude se snažit vstoupit do Evropské unie. Ministr zahraničí Alfonso Dastis v rozhovoru s listem El País řekl, že Madrid je stále proti odtržení Skotska od Británie, ale nebude blokovat žádnou jeho žádost směrem k unii.

Skotsko zamýšlí uspořádat druhé referendum o své nezávislosti dříve, než Británie dokončí jednání o vystoupení z EU. Dastis řekl, že Edinburgh by musel o členství žádat, s čímž je spojeno mnohaleté vyjednávání.

Na otázku, zda bude Španělsko vetovat připojení nezávislého Skotska k EU, odpověděl: „Ne nebudeme. Nechceme, aby se Skotsko odtrhlo (od Británie). Ale jestliže se to stane právně a ústavně, nebudeme je blokovat. Nepodporujeme rozpad žádného členského státu unie, protože se domníváme, že budoucnost směřuje jiným směrem.“ Madrid sám čelí separatistickým snahám severošpanělského Katalánska.

Když loni v červnu Britové v referendu schválili vystoupení z EU, přijela skotská první ministryně Nicola Sturgeonová do Bruselu chránit vazby Skotska s unií. Evropští politici, mezi nimiž byl i španělský premiér Mariano Rajoy, tehdy odmítli jednat se Skoty separátně s tím, že o brexitu se bude vyjednávat s Londýnem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek