Sobotka, Merkelová a Fico řešili spolupráci, mýtné i migraci

04.04.2017
Euroskop, čtk

O zpoplatnění německých dálnic pro osobní auta, řešení migrace, ale také prohloubení hospodářské spolupráce nebo budoucnosti Evropské unie jednali v pondělí v Berlíně český premiér Bohuslav Sobotka, německá kancléřka Angela Merkelová a slovenský ministerský předseda Robert Fico. Sobotka se v německé metropoli setkal také s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a šéfem německé sociální demokracie Martinem Schulzem.

Trojice šéfů vlád, která se setkala u příležitosti 25. výročí smlouvy o dobrém sousedství mezi Československem a Německem, na společné tiskové konferenci ocenila kvalitu vzájemných vztahů. Shodla se také na nutnosti prohloubit spolupráci v oblasti moderních technologií, digitalizace a vědy a techniky. Sejdou se kvůli tomu ministři hospodářství trojice zemí.

V otázce migrace či mýtného mají země rozdílné názory

Shodu naopak kancléřka a premiéři nenašli v otázce migrace, kde Česko i Slovensko nadále odmítají povinné kvóty na přerozdělování běženců. Rozdílné názory mezi Českem a spolkovou republikou panují také v otázce zavedení mýtného pro osobní auta na německých dálnicích.

V debatě se trojice politiků dotkla i vystoupení Británie z Evropské unie. Sobotka i Fico se vyslovili pro jednotný postoj zbývajících 27 členských zemí. V obecné rovině vyzdvihli roli visegrádských zemí, které jsou podle Sobotky důležité, protože reprezentují v EU odlišné názory.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek