Steinmeier varoval před fascinací autoritářstvím v Evropě

05.04.2017
Euroskop, čtk

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier stojí za společnou Evropou, tak jako za ní stojí většina Němců. Řekl to v úterý v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Zároveň varoval před novou fascinací autoritářstvím v Evropě a s odkazem na chystaný odchod Británie z Evropské unie řekl, že samostatný stát v současném světě nedokáže tak dobře prosazovat své zájmy.

„Ne evropská malost, ale velikost určovala, jaká bude budoucnost,“ řekl Steinmeier s tím, že projekt Evropy nebyl nikdy jednoduchý, ale vždy se vyplácel. „Němci chtějí udržet Evropu pohromadě,“ uvedl.

Za nebezpečí proto považuje růst alibismu a populismu v Evropě. „Populisté malují svět černobíle a ze strachu těží svůj politický kapitál,“ prohlásil německý prezident.

EU se nesmí otáčet zády k vývoji v členských zemích

Jako nezodpovědné kritizoval postoje těch, kteří tvrdí, že v dnešním světě může být země mimo Evropskou unii úspěšnější, než když je členem EU. Podle Steinmeiera právě společný hlas přináší větší šance prosadit své hospodářské zájmy.

Steinmeier dále zdůraznil, že pokud chce EU zůstat světovým majákem lidských práv, státnosti a demokracie, nesmí se otáčet zády k tomu, co se děje v členských státech. Výslovně přitom zmínil hrozbu uzavření budapešťské Středoevropské univerzity, kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros. Univerzita podle maďarského premiéra Viktora Orbána podvádí a využívá neoprávněné výhody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek