Verhofstadt: Brexit je následek žabomyší války kozervativců

05.04.2017
Euroskop, čtk

Odchod Spojeného království z Evropské unie je následek žabomyší války v britské Konzervativní straně. Dnes to v debatě Evropského parlamentu ve Štrasburku prohlásil šéf liberální europarlamentní frakce ALDE a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, který je rovněž parlamentním koordinátorem pro brexit. Ve svém projevu podobně jako další evropští zákonodárci poukázal i na nutnost obrody evropského procesu.

„Vztahy s Británií nikdy nebyly skvělé, nebyla v nich vášeň, byl to sňatek z rozumu,“ řekl Verhofstadt s tím, že nedůvěra Londýna ve sjednocenou Evropu byla patrná od počátku evropské integrace. „Možná bylo nemožné a naivní sjednotit Británii s kontinentem,“ uvedl. Osobně brexit vidí jako následek vnitrostranické žabomyší války, která se vymknula kontrole.

„Brexit je politováníhodnou věcí,“ dodal s tím, že nyní by Brusel i Londýn při vyjednávání měly mít na paměti společné vazby, společnou historii a sounáležitost ke „skvělé evropské civilizaci“.

Nyní jde podle Verhofstadta i o obrodu evropského integračního procesu. „Během vyjednávání nikdy nezapomeňme, proč otcové zakladatelé včetně těch britských vůbec evropský projekt započali, a ty důvody jsou svoboda, spravedlnost a mír,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek