Zaorálek: Největší hrozbou pro EU je prohlubování nerovnosti

07.04.2017
Euroskop, čtk

Největší hrozbou pro Evropskou unii je prohlubování nerovností mezi společenskými vrstvami i mezi jednotlivými státy. Dnes to na Pražském studentském summitu řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Vyzval k hledání společných postojů a kompromisů, zdůrazňování odlišností podle něj Evropu „žene do neštěstí“.

Nerovnosti mezi státy unie se podle Zaorálka prohlubují mezi dlužníky na jihu a věřiteli na severu i mezi starými členy v západní Evropě a novými členy ve střední a východní části kontinentu.

Nerovnosti mezi východem a západem se přitom nedaří zahlazovat tak, jak noví členové při vstupu do EU předpokládali. „Poměrně dost velká vina je v určité struktuře fungování systému. Kohezní fondy ani evropské politiky příliš konvergenci nepomáhají,“ řekl ministr.

Země by neměly mezi sebou hledat rozdíly

Podle něj existuje velké riziko, že každá část unie, případně každý stát, si začne vykládat odlišný pohled na to, jak chápe EU, její vývoj a postoj k ostatním členům. „Rozvíjet to, že jsme každý jinde, že se naše zájmy rozcházejí a z toho soudit, že máme jiné mentality a že bychom mohli mít jiné cesty, je jedno z těch největších rizik. Já jsem dlouhodobě přesvědčen, že pokud bychom povolili silám, které se snaží takto Evropu fragmentovat, tak se ženeme do neštěstí,“ řekl Zaorálek.

Podotkl přitom, že pouze posilování integrace EU nemůže být lék na všechny problémy. „Můžete Evropu integrovat a přitom nerovnosti prohlubovat,“ upozornil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek