V EU se snižuje délka občanských i obchodních soudních sporů

10.04.2017
Euroskop, čtk

V Evropské unii se zkracuje doba, kterou soudy potřebují k rozhodnutí v občanských a obchodních sporech. Ukázal to letošní srovnávací přehled soudnictví EU, který dnes novinářům představila eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová.

Údaje z přehledu ukazují, že Česká republika se celoevropského trendu nedrží a průměrná doba potřebná k prvnímu rozhodnutí v takových případech vzrostla ze 115 dní v roce 2010 na 154 dní v roce 2015. Jourová ale připomněla, že v roce 2010 podobný posun k prvnímu rozhodnutí trval v některých zemích EU až 850 dní, v roce 2015 byla nejdelší doba 425 dní.

„To je zkrácení skoro o rok,“ zdůraznila eurokomisařka. Přehled mimo jiné také ukazuje, že v Česku vnímá 40 procent občanů úroveň nezávislosti soudnictví jako špatnou či velmi špatnou, jako dobrou či výbornou naopak 45 procent. Proti loňsku se údaje v zásadě nezměnily.

Nejvíce důvěřují nezávislosti soudů Dánové, nejméně Slováci

Nejméně nezávislosti svého soudnictví důvěřují Slováci, 59 procent dotázaných vnímalo nezávislost soudů jako špatnou či velmi špatnou. Nejmenší problém s nezávislostí svých soudů naopak vidí lidé v Dánsku, Finsku, Rakousku a Německu.

„Kvalita soudního systému zůstává pro členské země prioritou,“ upozornila dnes eurokomisařka. Více než polovina států osmadvacítky podle ní v roce 2015 zvýšila výdaje na soudní systém v přepočtu na obyvatele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek