Diplomaté poprvé řešili Tuskův návrh principů jednání o brexitu

11.04.2017
Euroskop, čtk

Diplomaté členských zemí EU dnes absolvovali první kolo diskusí nad návrhem politických vodítek pro nadcházející jednání o odchodu Británie z bloku, která na konci března zveřejnil předseda Evropské rady Donald Tusk. Státy, které často už dopředu dávaly najevo, že s Tuskovými návrhy nemají větší problém, se dnes podle informací ČTK shodly na základních principech dokumentu a navržených fázích postupu jednání.

Materiál, který určí základní podobu společné pozice 27 unijních zemí pro začínající vyjednávání s Londýnem, schválí jejich mimořádný summit svolaný na 29. dubna. Na jeho základě pak Evropská komise nejspíš 3. května nabídne konkrétní směrnice pro jednání, které se po opětovném schválení sedmadvacítkou stanou mandátem pro vyjednávací tým EU vedený někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem.

Dokument nastaví mantinely jednání o brexitu

Tusk 31. března na Maltě nabídl první verzi dokumentu, který bude po schválení tvořit z unijní strany mantinely vyjednávání. Zdůraznil v nich postup v několika fázích, kdy jednání o nových vzájemných vztazích bude moci začít až poté, co se debata o podmínkách a podobě rozchodu výrazným způsobem posune. Cílem je totiž podle něj snaha o co největší právní jistotu pro občany, firmy i mezinárodní partnery EU a Británie.

Materiál zdůrazňuje, že Britové musejí dostát všem svým finančním závazkům a že věcí prvořadé důležitosti je ochrana práv evropských občanů. Návrh dokumentu rovněž upozorňuje, že trvající silné vazby, včetně těch bezpečnostních, jsou v zájmu obou stran.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek