Hollande: Francie letos splní rozpočtová kritéria EU

13.04.2017
Euroskop, čtk

Francie by letos mohla mít rozpočtový deficit 2,8 procenta hrubého domácího produktu. To je sice o něco méně, než původně vláda plánovala, poprvé od roku 2007 se ale schodek dostane pod tři procenta a země splní rozpočtová kritéria Evropské unie. Řekl to ve středu odcházející francouzský prezident François Hollande.

Socialistická vláda od Hollandeova nástupu do funkce v roce 2012 deficit rozpočtu postupně snižovala. Jejím partnerům v Bruselu a Berlíně se ale tempo nezdálo dostatečně rychlé. Pro letošek vláda původně odhadovala schodek rozpočtu 2,7 procenta, nyní jej ale upravila na 2,8 procenta.

Vláda očekává, že deficit se bude snižovat i v dalších letech, a to až na 1,3 procenta v roce 2020. „Francie nezkrachovala. Není na hraně finanční katastrofy. Ve skutečnosti je po pěti letech pečlivého řízení kousek od definitivního oživení veřejných financí,“ dodal ministr financí Michel Sapin.

Pro letošní rok francouzská vláda odhaduje růst ekonomiky o 1,5 procenta. Zemi ale v letošním roce čekají prezidentské a parlamentní volby, které mohou významně překreslit politickou mapu a změnit přístup k veřejným financím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek