Mayová chce v červnu předčasné volby

18.04.2017
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová dnes oznámila, že chce 8. června uspořádat předčasné volby. Své rozhodnutí na mimořádném tiskovém brífinku zdůvodnila nejednotou současného britského parlamentu v otázkách chystaného odchodu Británie z Evropské unie. Vyhlásit volby může šéfka vlády až poté, co pro tento krok získá dvoutřetinovou podporu v parlamentu, tedy i hlasy části opozice.

Mayová řekla, že návrh na vyhlášení voleb 8. června Dolní sněmovně předloží ve středu. Podle premiérky jsou volby nutné, protože parlament není jednotný, pokud jde o chystaný britský odchod z EU, a oponenty obvinila z politických hrátek. Ostatní strany podle ní nesouhlasí s vládními plány ohledně brexitu. „Z brexitu není cesty zpátky,“ zdůraznila v této souvislosti.

Dosud premiérka tvrdila, že v úřadu zůstane až do řádného termínu voleb v roce 2020. Neustále ale musela čelit výtkám, že k jednáním o brexitu nemá mandát. Právě ona přitom v březnu oficiálně oznámila britský záměr unii opustit.

Volby by mohly posílit konzervativní vládu

Poslední průzkumy ukazují, že premiérčini konzervativci mají před opozičními labouristy jasný náskok a současná vládní většina by mohla z voleb vyjít dále posílena. Například podle aktuálního průzkumu pro nedělník Sunday Mirror vyplývá, že toryové by nyní získali 46 procent hlasů, zatímco labouristé 25 procent. Labouristé ale už dříve naznačili, že by se předčasným volbám nebránili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek