Britský parlament schválil vypsání předčasných voleb

19.04.2017
Euroskop, čtk

Britská Dolní sněmovna dnes drtivou většinou podpořila záměr premiérky Theresy Mayové vypsat předčasné parlamentní volby na 8. června. Pro hlasovala podle očekávání i velká část opozice. Výsledný poměr hlasů činil 522 ku 13.

Ke schválení předčasných voleb byl potřebný souhlas dvou třetin poslanců, tedy i části opozice. Opoziční předáci už po úterním překvapivém ohlášení záměru premiérky uspořádat předčasné volby vyjadřovali této myšlence podporu, a tak výsledek dnešního hlasování poslanců není překvapením.

Volby mají zabránit konfliktům při jednání o brexitu

„Domnívám se, že v této chvíli obrovského národního významu by tady ve Westminsteru měla panovat jednota, ne rozpory,“ řekla Mayová parlamentu před hlasováním. „Proto je správné a odpovědné, abychom tady dnes všichni hlasovali pro všeobecné volby,“ dodala ministerská předsedkyně. Volby mají podle Mayové zabránit konfliktu priorit v nejcitlivějších závěrečných fázích dvouletých vyjednávání s Bruselem.

Pozorovatelé očekávají, že Konzervativní strana premiérky má šanci po volbách v parlamentu posílit o další zhruba stovku mandátů. To by Mayové dalo dostatečný mandát až do roku 2022 k jednáním o brexitu a uzavírání následných dohod.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek