Juncker bude v Londýně diskutovat s Mayovou o brexitu

20.04.2017
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a vyjednavač EK pro brexit Michel Barnier budou příští týden ve středu v Londýně diskutovat s premiérkou Theresou Mayovou o nadcházejícím vyjednávání o odchodu Británie. Novinářům to dnes řekla mluvčí Evropské komise Mina Andreevová.

Mluvčí komise dnes připomněla, že prioritou EU v jednáních budou práva evropských občanů. Komise a její předseda Juncker dali podle ní najevo, že práva občanů se nesmí stát v jednáních předmětem výměnných obchodů. „Chceme zajistit, že evropští občané v Británii a britští občané žijící v zahraničí v EU budou mít zachována svá práva,“ podotkla Andreevová.

Diplomaté unijních zemí mají od středečního večera k dispozici představu Evropské komise o některých bodech nastávajícího jednání. Kromě otázek spojených s finančními záležitostmi komise v materiálu rozvedla právě otázku ochrany práv unijních občanů v Británii.

Podle informací ČTK dokument tuto věc označuje za první prioritu Barnierova týmu. EU se tak bude snažit zajistit, že se její občané budou i po brexitu těšit v Británii všem právům, které jim podle unijního práva náleží a to prostřednictvím „plynulých a jednoduchých administrativních postupů“. Chtít také bude efektivní a vymahatelné záruky, že se tak skutečně bude dít.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek