Členové Evropské komise se sejdou se Sorosem

21.04.2017
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se příští čtvrtek setká s americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem, mluvit spolu budou především o nynějším politickém vývoji v Maďarsku. Novinářům to dnes řekla mluvčí komise Mina Andreevová. Připomněla, že komise se různými aspekty dění v Maďarsku zabývala 12. dubna.

Se Sorosem mají naplánované schůzky také místopředsedové komise Frans Timmermans či Jyrki Katainen nebo eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Evropská komise dala minulý týden najevo své znepokojení nad kroky maďarské vlády, zejména nad sporným zákonem o vysokých školách.

Jednotlivé případy možného porušení unijních norem chce komise posoudit do konce dubna a setkání se Sorosem je součástí této aktivity. „Je to část politického dialogu, který jsme oznámili v souvislosti s vývojem v Maďarsku. Slíbili jsme, že se k této věci budeme vracet,“ vysvětlila totiž mluvčí.

Příští týden ve středu se také eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos sejde s maďarskými ministry vnitra a spravedlnosti Sándorem Pintérem a Lászlem Tröcsányiem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek