Labouristé půjdou do voleb se slibem zásadních změn brexitu

25.04.2017
Euroskop, čtk

Britští labouristé půjdou do červnových předčasných parlamentních voleb se slibem zásadních změn v podmínkách odchodu země z Evropské unie. Levicová opozice se chystá navrhnout výrazné zmírnění takzvaného tvrdého brexitu prosazovaného premiérkou Theresou Mayovou, například zachovat přístup Británie na jednotný trh či zajistit rovná práva pro tři miliony obyvatel zemí EU žijících na ostrovech. Podle stanice BBC to dnes řekl stínový ministr pro brexit Keir Starmer.

„Budeme k vyjednávání přistupovat zcela jinak, než brexit vidí toryové (konzervativci),“ uvedl Starmer při vystoupení, které bylo podle britských médií vůbec prvním jasným vyjádřením priorit levice směrem k volbám.

Labouristé podle něho hodlají trvat na přístupu Británie na jednotný evropský trh bez cel, který je Mayová ochotna vyměnit za omezení imigrace ze zemí EU.

Starmer naproti tomu slibuje zajistit dodržování nezměněných práv pro cizince z EU žijící v Británii stejně jako pro více než milion Britů dlouhodobě pobývajících v unijních zemích. Další prioritou při vyjednávání bude pro levici zajištění pracovních míst a práv pracujících lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek