EK řeší situaci v Maďarsku, v europarlamentu vystoupí Orbán

26.04.2017
Euroskop, čtk

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes osloví poslance Evropského parlamentu. Stane se tak jen krátce poté, co se vývojem v Maďarsku bude tento měsíc už podruhé zabývat Evropská komise. Komise je znepokojena kroky maďarské vlády zejména v souvislosti se sporným novým zákonem o vysokých školách. Ten podle kritiků cíleně míří na v Budapešti sídlící Středoevropskou univerzitu (CEU), kterou spoluzakládal americký miliardář George Soros.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans s pohledem unijní exekutivy na dění v Budapešti seznámí evropské zákonodárce těsně před vystoupením předsedy maďarské vlády.

Komise dnes tedy velmi pravděpodobně Budapešť formálně upozorní, že zákon o vysokých školách není v souladu s unijním právem. Zahájit podobná řízení, která mohou teoreticky skončit až před unijním soudem, by ale mohla také v několika dalších případech, zejména v oblasti azylové politiky, plyne z informací ČTK.

Unijní exekutiva také analyzuje maďarský zákon o nevládních organizacích. Vyjádřit by se mohla ke kampani maďarské vlády s názvem „Zastavme Brusel!“. Zájmem komise je zahájit s Budapeští o dění „širší politický dialog“. Nebude se však jednat o začátek formálního postupu týkajícího se možného ohrožení právního státu v zemi, kterým se nyní komise řídí ve sporu s Polskem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek