Mayová: Británie chce vyjednat zvláštní partnerství s EU

27.04.2017
Euroskop, čtk

Británie chce v nadcházejících jednáních o podmínkách odchodu z Evropské unie docílit blízké a zvláštní vztahy s EU. Britská premiérka Theresa Mayová to včera řekla předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi během schůzky v Londýně, na níž diskutovali o blížících se brexitových rozhovorech. Setkání, kterého se zúčastnil i vyjednavač EK pro brexit Michel Barnier, bylo podle obou stran konstruktivní, uvedla agentura Reuters.

„V návaznosti na britský dopis oznamující (odchod z EU) podle článku 50, zopakovala britský závazek dosáhnout těsného a zvláštního partnerství s Evropskou unií,“ sdělil podle Reuters po jednání mluvčí Mayové.

Britská premiérka letos prohlásila, že hodlá usilovat o takzvaný tvrdý brexit, jehož prioritou je omezení počtu cizinců z unijních zemí pracujících na ostrovech. Evropští představitelé tvrdí, že v takovém případě se Londýn musí rozloučit s volným přístupem na jednotný evropský trh.

Podle poradců Mayové mělo včerejší jednání za cíl zlepšit atmosféru před samotným ostrým začátkem vyjednávání, který má přijít po červnových předčasných volbách v Británii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek