Ministři 27 zemí EU potvrdili politická vodítka pro brexit

27.04.2017
Euroskop, čtk

Poprvé bez svého britského kolegy, tedy v počtu 27, se dnes v Lucemburku sešli k diskusi ministři členských zemí EU odpovědní za unijní problematiku. Jde o formát, ve kterém budou jako Rada pro všeobecné záležitosti v následujících měsících dohlížet na vývoj jednání o odchodu Velké Británie z bloku. Dnes potvrdili podobu politických vodítek pro začínající vyjednávání, závěrečný souhlas dá v sobotu mimořádný summit EU.

Ministři potvrdili mírně upravenou podobu obecných politických vodítek pro jednání o takzvaném brexitu. Ta koncem března nabídl šéf unijních summitů Donald Tusk poté, co Londýn devět měsíců od referenda, které o věci rozhodlo, oznámil záměr z unie odejít. Definitivně mají Tuskovy politické mantinely pro jednání schválit v sobotu na mimořádné schůzce premiéři a prezidenti bloku, kteří také z unijní strany rozhodnou o začátku vyjednávání.

Maltský vicepremiér Luis Grech, který diskusi jako zástupce předsednické země řídil, schůzku označil za jednoznačný a nevídaný signál důvěry, jednoty a shody sedmadvacítky. „Je to velmi dobrý začátek těžkých jednání, která před námi leží,“ prohlásil.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek míní, že jednání budou komplexní. Podle Zaorálka jsou ve dnes schváleném textu ošetřeny všechny věci, na kterých má Česká republika zájem. „Z naší strany jsme připraveni. Víme, kde stojíme. A řekli jsme jasně, čím se budeme při tom jednání řídit,“ poznamenal ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek