Mayová: EU se v otázce brexitu šikuje proti nám

28.04.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie se v otázce brexitu šikuje proti nám. Prohlásila to včera na předvolební akci v Leedsu britská premiérka Theresa Mayová. Reagovala tak na varování německé kancléřky Angely Merkelové, aby si Britové o odchodu z unie nedělali iluze.

„Sedmadvacet ostatních evropských zemí se chystá sjednotit proti nám,“ prohlásila Mayová podle agentury AFP. Připomněla slova Merkelové o tom, že Spojené království si dělá iluze o tomto procesu a že zbylých 27 členských států Evropské unie je v tom zajedno. To podle Mayové ukazuje, jak obtížná jednání o rozluce s EU budou.

Kancléřka Merkelová včera ve Spolkovém sněmu řekla, že někteří lidé v Británii si stále ještě dělají iluze o tom, že i po vystoupení z unie budou požívat práva náležející členům. Merkelová také poznamenala, že dohodu o budoucím vztahu Británie s unií bude možné uzavřít, až budou uspokojivě vyřešeny všechny otázky spojené s britským odchodem.

Mayová se snažila projevem v labouristické baště Leedsu vyburcovat voliče k odevzdání hlasu její Konzervativní straně v předčasných volbách, které se uskuteční 8. června. Mayová si volby prosadila s argumentem, že vláda potřebuje mít co nejsilnější pozici v jednáních o brexitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek