Diplomaté: Summit bude jednat i o členství sjednoceného Irska

28.04.2017
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři sedmadvaceti členských zemí Evropské unie budou na sobotním mimořádném summitu věnovaném tématu brexitu jednat rovněž o možnosti automatického přijetí Severního Irska do unie, pokud by po se po vystoupení Británie spojilo s Irskou republikou. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom dnes informovaly deník Financial Times a agentura AFP.

Sobotní mimořádný summit EU by měl především potvrdit pozici evropské sedmadvacítky při jednáních o odchodu Británie ze společenství. Závěry summitu by měly vyjádřit obavy z roztříštění Spojeného království, zároveň by měl ale mohly obsahovat zmínku o možnosti, že členem EU bude „sjednocené Irsko“.

Severní Irsko, které je stejně jako Anglie, Wales a Skotsko součástí Spojeného království, by se po brexitu v případě spojení s Irskou republikou mohlo stát součástí EU stejně jako v roce 1990 území někdejší Německé demokratické republiky, které se stalo automaticky součástí EU po připojení východoněmeckých zemí k tehdejšímu západnímu Německu.

Zmínku o možném „sjednoceném Irsku“ chce do závěrečné dohody o brexitu prosadit především současný irský premiér Enda Kenny. Irsko je ze sedmadvaceti unijních zemí nejvíce vystaveno negativním následkům odchodu Británie z EU. Dublin se snaží zabránit hlavně tomu, aby mezi Irskem a Severním Irskem vznikla přísně střežená hranice. Stěžejní je pro něj také ochrana důležitých obchodních styků s Británií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek