Lídři 27 zemí EU schválili vodítka pro vyjednávání s Británií

29.04.2017
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka na twitteru napsal, že unijní lídři potvrdili jednotný a společný postup. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že přijetí závěrů trvalo asi 15 minut.

Dobře informovaný unijní činitel novinářům řekl, že rozhodování trvalo jen asi minutu a označil to za nejkratší debatu nad připravenými závěry summitu v historii unie. Po přijetí závěrů se podle něj koná mezi šéfy států a vlád debata o tom, co považují za nepřekročitelné záležitosti při vyjednávání. Sobotka už dříve uvedl, že pro Česko je takovou červenou linií zachování současných práv Čechů žijících v Británii.

V návrhu politických vodítek, který měla před summitem k dispozici média, byla zdůrazněna potřeba zachování práv občanů EU v Británii po takzvaném brexitu, vypořádání všech finančních závazků Británie vůči EUnebo vyřešení otázky hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou.

Dnešní summit k brexitu je prvním oficiálním setkáním v tomto formátu, kdy zasedá 27 zemí unie bez Británie. Na základě dnes schválených vodítek vypracuje Evropská komise návrh konkrétních směrnic pro vyjednávací tým EU vedený bývalým eurokomisařem Michelem Barnierem. Tyto směrnice by měli 22. května schválit ministři zodpovědní za unijní problematiku. Barnier očekává, že samotná vyjednávání začnou až v polovině června po předčasných parlamentních volbách v Británii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek