Jednání o brexitu povede za Británii premiérka Mayová

03.05.2017
Euroskop, čtk

Jednání o vystoupení Británie z Evropské unie za Británii povede premiérka Theresa Mayová. Oznámil to v úterý její mluvčí, který tak reagoval na kritiku, že vláda podcenila složitost rozhovorů. Kritika se objevila po úniku informací do německého tisku, podle nichž se Mayová neshodla při setkání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Juncker podle zdroje agentury Reuters po středečním setkání s Mayovou řekl, že odchází desetkrát skeptičtější než dříve k možnosti, že bude dosaženo dohody. V tisku se objevily informace, že Londýn rozhovory podcenil a že hrozí, že se dohodu vyjednat nepodaří.

Premiérka včera informace tisku odmítla a v rozhovoru pro BBC uvedla, že je dobře připravená na tvrdá jednání v Bruselu. „Během boje o vedení v Konzervativní straně mě jeden z mých kolegů označil za ženu, se kterou je zatraceně těžké pořízení,“ uvedla. „A já jsem tehdy řekla, že příští osobou, která na to přijde, bude Jean-Claude Juncker,“ dodala. Na otázku, zda na to předseda Evropské komise již přišel, Mayová neodpověděla.

Podle ministryně vnitra bude Británie vyjednávat v dobré vůli

Ministryně vnitra Amber Ruddová v německém deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung řekla, že jde o neověřené informace, a zdůraznila, že únik informací není ta správná cesta k vyjednávání. Sdělila, že Británie je odhodlána vyjednávat v dobré vůli. Vláda podle ní stanovila jasný plán a priority rozhovorů a Mayová je nejlepší osobou, která může dohodu vyjednat v národním zájmu Británie.

List Financial Times napsal, že úniky informací, jako byl ten ze schůzky Mayové s Junckerem, mohou budoucí jednání o brexitu poškodit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek