AFP: Německé městečko bude po brexitu novým centrem Evropy

04.05.2017
Euroskop, čtk

Vlajka Evropské unie vlající na náměstí německého městečka Gadheim v Bavorsku je jedinou známkou, která vysvětluje příjezd médií z celého světa do tohoto ztraceného koutku. Hrstka domků přilepených na svazích tohoto vinařského regionu na jihu Německa je rozseta podél silnice vroubené poli, kde se tyčí větrné elektrárny. V roce 2019, až podle předpokladů skončí jednání o vystoupení Velké Británie z Evropské unie, se 89 obyvatel Gadheimu ocitne v geografickém centru EU, spočítal Národní geografický institut (IGN) v Paříži.

Většina obyvatel se o této novince dozvěděla z rozhlasu, tvrdí starosta nedaleké obce Veitshöchheim Jürgen Götz. Gadheim je příliš malý na to, aby měl vlastního starostu. „Mysleli jsme, že jde o aprílový žertík,“ říká pobaveně starosta. Ale obyvatelé Gadheimu jsou hrdí na to, že se jejich region stal centrem EU. A již na náměstí vyvěsili modrou vlajku s hvězdičkami.

„Můj manžel vždy říkal, že jsme pupkem světa,“ žertuje Inge Dieková, která v městečku zastupuje Německou federaci zemědělců. „Máme místní legendu, podle níž Bůh jednou objal Zemi v místě, kde se zrovna nalézá Veitshöchheim. A Gadheim k němu patří,“ říká starosta Götz, jehož citovala agentura AFP.

Od roku 2004 se centrum EU stěhuje v rámci Německa

Centrum EU leží v Německu od 1. května 2004, kdy se unie rozšířila z 15 na 25 členských zemí. Dříve bylo toto centrum téměř deset let v Belgii.

Ale od roku 2004 změnilo na území Německa několikrát své umístění. Když se v červenci 2013 k unii připojilo Chorvatsko, zdědilo toto postavení bavorské město Westerngrund ležící asi 60 kilometrů severozápadně od Gadheimu.

Westerngrund ztratí své postavení s odchodem Velké Británie. „Dokud bylo centrum zde, v Mnichově aspoň věděli, že Westerngrund ještě patří k Bavorsku,“ říká jeho starostka Brigitte Heimová. Místní dialekt a obliba Apfelwein (jablečného vína) u zdejších obyvatel město totiž řadily spíše k sousednímu Hesensku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek