Polsko a pobaltské země jsou po brexitu pro jednotnější EU

09.05.2017
Euroskop, čtk

Šéfové vlád Polska a tří pobaltských států se v pondělí na schůzce v estonské metropoli Tallinnu vyslovili pro větší semknutost Evropské unie. Ke spolupráci vyzvali nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a kritizovali projekt výstavby plynovodu Nord Stream 2 mezi Německem a Ruskem, uvedla agentura DPA.

Předsedové vlád Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska se sešli, aby sjednotili postoj před zahájením rozhovorů o takzvaném brexitu, tedy vystoupení Británie z EU.

Estonský premiér Jüri Ratas, který byl hostitelem schůzky, se vyslovil pro silnější a jednotnější Unii. Jeho litevský kolega Saulius Skvernelis zdůraznil, že hlavním zájmem je evropský projekt uchovat a zajistit, aby pokračoval.

„Rozdělení Evropy není odpovědí na problémy, před kterými stojíme,“ řekla polská premiérka Beata Szydlová. Pro Poláky je podle ní důležité hlavně zachování společného evropského trhu. S nově zvoleným francouzským prezidentem chtějí šéfové vlád spolupracovat na jednotné Evropě. Plánovaná výstavba plynovodu Nord Stream 2 v Baltském moři je podle nich politický projekt, který není v souladu s energetickými cíli EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek