Švýcaři Rumunům a Bulharům omezí přístup na pracovní trh

11.05.2017
Euroskop, čtk

Švýcarsko chce Rumunům a Bulharům na příštích 12 měsíců omezit přístup na svůj pracovní trh. Jejich příliv prudce roste od loňského června, kdy byly zrušeny početní limity na vydávání povolení k dlouhodobému pobytu pracovníkům z těchto zemí. Vláda chce nyní omezit počet udělených povolení k pětiletému pobytu Rumunům a Bulharům na 996.

Švýcarská vláda se snaží se zvýšeným úsilím omezit imigraci ze zemí Evropské unie zejména od roku 2014, kdy se lidé v referendu vyslovili pro zavedení početních kvót na přijímání přistěhovalců z EU.

Volný pohyb pracovníků mezi Švýcarskem a Evropskou unií je přesto v současnosti do značné míry zaručen dvoustrannými smlouvami. Švýcarsko si však vyhrazuje právo zavést jednostranné limity, pokud počty migrantů překročí určitou míru. Švýcarsko zavedlo podobné limity už v minulosti. Například ještě v letech 2012-2014 se podobná omezení vztahovala na osm středoevropských a východoevropských zemí včetně států visegrádské čtyřky.

„Od zavedení plné svobody pohybu rumunští a bulharští pracovníci v rostoucích počtech přijíždějí na sezonní práce v sektorech s nadprůměrnou mírou nezaměstnanosti,“ uvedla švýcarská vláda. „Vláda zavádí jeden z nástrojů, který má k dispozici na kontrolu migrace,“ sdělil kabinet.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek