Premiér Bettel zdůraznil význam diskuse mezi členskými zeměmi

11.05.2017
Euroskop, čtk

Pro Lucembursko je lepší Evropská unie s několika rychlostmi než Evropa, která stojí na místě. Po setkání s českým premiérem Sobotkou to včera prohlásil jeho lucemburský hostitel Xavier Bettel. V Evropské unii je podle něj důležité navzájem diskutovat. Proto prý vítá svolání summitu zemí Beneluxu, tedy Belgie, Nizozemska a Lucemburska a visegrádské skupiny 19. června do Varšavy. Podle Bettela jsou totiž kroky některých zemí V4 v poslední době špatně pochopitelné.

„My jako Benelux, a ostatní členové EU, skutečně trošku nechápeme vývoj a jisté interpretace, které tyto země činí,“ prohlásil Bettel. Ve Varšavě bude právě k takové diskusi a pochopení příležitost i přes některá nepříjemná témata, které se dostanou na pořad jednání. Podle Bettela nebude EU schopná společně postupovat kupředu, pokud nedokáže společně diskutovat.

Sobotka včera připomněl, že myšlenku setkání zemí Beneluxu a V4 inicioval on v době českého předsednictví ve visegrádské skupině.

Se Sobotkou Bettel probíral také chystaný britský odchod z Evropské unie, hovořili též o migraci. Lucemburčan před novináři podotkl, že země by měly respektovat uzavřené dohody o přerozdělování migrantů. Česko patří mezi ty státy EU, které vůči nim od začátku protestovaly a nejeví příliš ochoty žadatele o azyl z Itálie a Řecka přebírat. Shodou okolností se včera u unijního soudu v Lucemburku konalo veřejné jednání ke slovenské a maďarské stížnosti na toto rozhodnutí ze září 2015.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek