Juncker je pro vstup Rumunska do Schengenu

12.05.2017
Euroskop, čtk

Členství Rumunska v Evropské unii přineslo evropskému kontinentu mír a stabilitu. V projevu k rumunskému parlamentu to ve čtvrtek podle agentury Reuters řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Rumuny označil za odvážný a odhodlaný lid a zdůraznil, že EU nemá druhořadé členy. Díky tomu, že se Rumunsko v roce 2007 stalo členem EU, rozšířily se hranice Unie k Černého moři, dodal šéf Komise.

„V EU nikdy nebyly druhořadé země, či země, které byly ponechány svému osudu,“ uvedl Juncker. Zároveň ale řekl, že jednotlivé členské státy mohou v evropské integraci postupovat různou rychlostí.

Vnímání Rumunska mezi státy EU mnohé Rumuny podle Reuters rozčiluje. Země po deseti letech členství stále není v Schengenu a EU dál monitoruje počínání rumunské vlády v boji proti korupci a v justičních reformách. Juncker řekl, že si Rumunsko zaslouží být členem Schengenu a mělo by se jím stát co nejdříve.

Až bude Rumunsko v roce 2019 předsedat EU, nemělo by už podle Junckera být monitorováno skrze mechanismus spolupráce a ověřování (CVM). „Země nemůže předsedat Evropské unii, pokud to bude vzbuzovat dojem, že ji ovládají jiní,“ řekl Juncker. Později se předseda Komise zúčastnil recepce v prezidentském paláci, kde řekl, že Rumuni jsou nejvíce proevropští občané EU, a proto mohou pomoci Unii stmelit a oživit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek