Sobotka připomněl společné priority zemí V4 a Beneluxu

12.05.2017
Euroskop, čtk

Země Visegrádské skupiny, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, mají v Evropě společné priority se státy Beneluxu, tedy Belgií, Nizozemskem a Lucemburskem. Na závěr své dvoudenní návštěvy právě v Lucembursku to ve čtvrtek novinářům sdělil předseda české vlády Bohuslav Sobotka.

Země V4 i Beneluxu, které všechny patří mezi menší členské státy EU, se nyní chystají na první společný summit. Jejich lídři se sejdou 19. června ve Varšavě. „Při vědomí všech rozdílů, které mezi námi logicky existují, bych byl rád, kdyby jednání ve Varšavě přispělo k tomu, že vyšleme signál o našem společném zájmu na soudržnosti Evropy,“ řekl včera v Lucembursku Sobotka. Minulý týden se v Praze setkal s belgickým premiérem Charlesem Michelem.

Užší spolupráce zejména v oblastech bezpečnosti, hospodářského růstu a vnitřního trhu

Obě uskupení mají podle Sobotky zájem například na posilování evropské bezpečnosti, ale také na podpoře hospodářského růstu či lepším fungování vnitřního unijního trhu. Hlavní jednání s premiérem Xavierem Bettlem absolvoval český premiér ve středu. Ve čtvrtek se oba politici zúčastnili recepce na českém velvyslanectví pořádané k 95. výročí navázání diplomatických vztahů. Sobotka tam také nestorovi české krajanské komunity Františku Šedému předal Medaili Karla Kramáře.

Česká republika má podle premiéra zájem také na dvoustranné spolupráci s malým, ale bohatým a rozvinutým Lucemburskem. „Existuje tady prostor pro větší zapojení našich firem, které se pohybují v oblasti kosmických technologií,“ míní předseda vlády.

Největší potenciál pro obchod mají technologická odvětví

Lucembursko je pro Česko v zahraničním obchodě a investicích důležitý partner. Vzájemný obrat činil v roce 2016 více než 384 miliard eur (přes 10,4 bilionu Kč). Mezi odvětví, ve kterých by se spolupráce mohla dále rozvíjet, se řadí například oblast ekologických technologií, obnovitelných zdrojů energie či informačních technologií.

Sobotka se v Lucemburku krátce sešel i s místním velkovévodou Jindřichem I. Lucemburským. Rovněž s ním probíral evropské dění, ale i vzájemné dvoustranné vztahy obou zemí a připomněli si své loňské setkání v rámci oslav 700 let od narození císaře Karla IV. Den, který zahájil položením kytice u památníků Jana Palacha, Sobotka v Lucembursku ukončil prohlídkou katedrály s hrobkou českého krále Jana Lucemburského.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek