Merkelová chce vyjít vstříc Macronovým reformním plánům

12.05.2017
Euroskop, čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová chce vyjít vstříc reformním požadavkům zvoleného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Vytvořit by chtěla například společný investiční program. Uvedla to v rozhovoru poskytnutém listu Rheinische Post. Před velkými úkoly, které novou hlavu Francie čekají, má kancléřka prý respekt.

„Můžeme přemýšlet o společných investičních programech, protože i Německo má co dohánět v digitální oblasti,“ uvedla kancléřka. Jednat chce s nastávajícím prezidentem například i o posílení eurozóny. „Přemýšlím už od roku 2013 o rozpočtu eurozóny, kterým bychom mohli pomoci zemím připraveným k reformám,“ uvedla Merkelová.

Kancléřka chce s Macronem spolupracovat také na reformách, které by v krátké době zlepšily podmínky na evropském pracovním trhu. „Ráda bych s Emmanuelem Macronem vyvinula koncepty, které by rychle přinesly naději lidem, kteří nemají práci,“ uvedla Merkelová.

Před novým francouzským prezidentem podle předsedkyně německé vlády stojí velké úkoly. Rozdílný hospodářský vývoj v Německu a Francii podle ní ale není způsobem tím, že „by Němci byli lepší“. Jasné je podle ní jediné: „Německu se bude dlouhodobě dobře dařit jen tehdy, pokud se bude dařit Evropě.“

Macronovo hnutí Republika v pohybu se nepovažuje ani za levicové, ani za pravicové. Vítěz nedávného prezidentského klání chce zlepšit hospodářskou situaci Francie mimo jiné pomocí reforem pracovního trhu, ale i propouštěním ve veřejném sektoru. Plánuje také prohloubení spolupráce v rámci eurozóny. Některé jeho návrhy narazily u německých křesťanských demokratů, kterým kancléřka Merkelová předsedá, na značný odpor.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek