Bulharsko dokončuje na hranicích s Tureckem plot

15.05.2017
Euroskop, čtk

Plot na bulharské straně hranice s Tureckem je téměř hotov. Z tamní 259 kilometrů dlouhé vnější hranice EU zbývá dobudovat posledních 21 kilometrů. Podle agentury DPA to v pátek při interpelacích v parlamentu řekl ministr vnitra Valentin Radev.

Součástí této bariéry, jež má zabránit ilegálnímu pronikání migrantů na bulharské území při cestě dál do Evropské unie, je i systém přístupových cest. Ten je podle ministra potřeba ještě dodělat podél 30 kilometrů již stojícího plotu.

EU přidělila Bulharsku k ochraně jeho části vnější hranice EU příspěvek 160 milionů eur (4,25 miliardy Kč). Radev poznamenal, že některé veřejné zakázky při budování plotu se zpozdily, nicméně vyjádřil přesvědčení, že hranice bude „spolehlivě chráněná před migračním tlakem“. Ten se, jak ministr dodal, ve srovnání s předchozím rokem snížil na desetinu.

V Bulharsku, které je považováno za nejchudší zemi EU, přebývá podle oficiálních údajů 4500 migrantů v přijímacích centrech, v nichž je přitom 40 procent míst neobsazených. Bulharsko se po uzavření takzvané balkánské migrační trasy začátkem loňského roku stalo pro uprchlíky jednou z vedlejších tras na cestě za lepším životem v bohatších západoevropských zemích

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek