Londýn zdržuje vznik centra k plánování misí EU

16.05.2017
Euroskop, čtk

Velká Británie začala podle diplomatů na poslední chvíli zdržovat zřízení střediska, které má organizovat a řídit výcvikové operace EU v zahraničí. Ve čtvrtek by plán, za kterým stojí především Francie a Německo, měli potvrdit ministři obrany členských států bloku.

Britové ale nyní s odvoláním na blížící se červnové volby začali žádat změny navrhovaného právně závazného textu. „Důvodem jsou buď skutečně volby, jak uvádí oni, nebo je za tím snaha připravit si pozici k jednáním o brexitu,“ míní diplomat jedné z členských zemí unie.

Březnová politická dohoda na zřízení unijního střediska pro plánování misí byla jedním z prvních viditelných výsledků aktuální unijní snahy posílit v oblastech bezpečnosti a obrany.

Zřízení střediska dříve odsouhlasil britský ministr obrany

Před dvěma měsíci s věcí souhlasili všichni, i britský ministr obrany Michael Fallon, připomněla v pondělí šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová. Novinářům také řekla, že s nyní navrženým právním textem nemá 27 ostatních zemí unie problém. Právní experti se podle ní do čtvrtka budou snažit najít správné formulace a je k tomu třeba trpělivost i odhodlání.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson v pondělí při příchodu na jednání se svými kolegy z EU prohlásil, že diskuse o konečné podobě textu dál pokračují. „My, stejně jako všechny evropské země, chápeme význam spolupráce. Je třeba posílit obranu, chceme například vidět, že naši evropští spojenci dávají na obranu víc,“ uvedl britský ministr. „Pokud chtějí spolupracovat, nebudeme tomu bránit. Pracujeme na formulacích, abychom je měli správně,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek