Spor o rozpočet EU se opět přiostřil

27.06.2005

Francouzský ministr financí Breton v televizní debatě obvinil britského premiéra Tonyho Blaira z nečestnosti a lži.

Příslovečného oleje do ohně francouzsko-britského sporu kolem rozpočtu Evropské unie dnes znovu přilil francouzský ministr financí Thierry Breton. V televizní debatě obvinil britského premiéra Tonyho Blaira z nečestnosti a dokonce ze lži.
Bretona podle jeho slov rozhořčilo, že Blair při svém projevu v Evropském parlamentu údajně nesprávně spojil otázku takzvaného britského rabatu, tedy slevy z příspěvku Velké Británie do společného rozpočtu EU, a společné zemědělské politiky.

„Kdyby neřekl to, co řekl o zemědělské politice, řekl bych, že mluvil upřímně. Ale když jsem slyšel, co říkal o společné zemědělské politice, pak musím konstatovat, že v tom byla kalkulace. Problémy britského rabatu a zemědělské politiky EU byly postaveny proti sobě takovým způsobem, že to bylo nereálné a nečestné,“ prohlásil Breton.

Podle něj je společná zemědělská politika na rozdíl od jiných oblastí nyní financována plně z rozpočtu EU a členské státy ji již ze svých prostředků nedotují. „Je proto zavádějící argumentovat tím, že 40 procent rozpočtu jde na zemědělství. Říkat, že 40 procent rozpočtu jde na dvě procenta výroby unie, je lež,“ tvrdil Breton.
Dá se očekávat, že tyto výpady vyvolají odpovídající reakci na britské straně a spor dále vyostří.

Sdílet tento příspěvek