Europoslanci vyzvali k zahájení sankčního řízení proti Maďarsku

17.05.2017
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu na svém dnešním plenárním zasedání ve Štrasburku schválili usnesení, které kritizuje současný stav právního státu v Maďarsku, a vyzvali k zahájení sankčního řízení. Budapešť se stala v poslední době terčem kritiky mimo jiné kvůli sporným zákonům o vysokých školách a o zadržování migrantů.

Evropský parlament je toho názoru, že vzhledem k aktuální situaci v Maďarsku hrozí „jednoznačné nebezpečí závažného porušení hodnot“ zakotvených v evropských smlouvách, a musí tak podle něj být zahájeno sankční řízení. Maďarsko by na jeho konci v nejzazším případě mohlo teoreticky přijít o hlasovací právo při schůzkách členských zemí.

Parlament v usnesení vyzval Evropskou komisi, aby důkladně prověřila situaci v Maďarsku a aby podpořila maďarskou vládu v hledání nápravy kritizovaných opatření. Pokud by Budapešť nepřijala „přiměřená opatření“ ve lhůtě stanovené komisí, chce se parlament situací v Maďarsku znovu zabývat.

Usnesení předložily frakce sociálních demokratů, liberálů, krajní levice a zelených, podpořila ho ale i řada poslanců lidovecké frakce, jejíž součástí je strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Pro rezoluci hlasovalo 393 poslanců, proti se vyslovilo 221 a 64 se jich zdrželo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek