Ministři obrany proberou možnosti posílení spolupráce v obraně

18.05.2017
Euroskop, čtk

Možnostmi posílení spolupráce zemí Evropské unie v oblastech obrany a bezpečnosti se dnes budou v Bruselu zabývat ministři obrany členských zemí bloku. Na společném obědě se svými kolegy odpovědnými za vnitřní bezpečnost se mají bavit také o zlepšování schopností unie reagovat na teroristické hrozby.

Části dnešního jednání šéfů resortů obrany bude přítomen také generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. EU a NATO se v posledních letech snaží úžeji spolupracovat, částečně pod tlakem vnějších okolností a komplikované situace v okolí Evropy.

Ministři obrany mají diskutovat také o prvcích nové unijní globální strategie umožňujících užší spolupráci v obraně těch zemí, které mají na věci zájem. Mluvit se bude též o posílení nástrojů rychlé reakce EU, včetně unijních bojových skupin a především jejich financování.

Zajímavý je vývoj kolem plánu na zřízení plánovacího střediska pro unijní výcvikové mise, se kterým sice v březnu Británie na politické úrovni souhlasila, v minulých dnech ale blokovala potvrzení konečné podoby potřebného právního textu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek