Liberální demokraté slibují druhé referendum o brexitu

18.05.2017
Euroskop, čtk

Britští liberální demokraté ve středu představili svůj volební program pro předčasné volby 8. června. Podle očekávání je jeho hlavním bodem slib druhého referenda o Evropské unii. Strana, která je v průzkumech až třetí po vládních konzervativcích a opozičních labouristech, chce také mimo jiné legalizovat marihuanu, napsala britská média.

Liberální demokraté chtějí, aby britští voliči v dalším referendu rozhodovali o konečné podobě dohody země s Bruselem po dvouletém jednání a aby měli možnost se znovu vyslovit ohledně setrvání v evropském bloku. „Pokud by se lidem dohoda nelíbila, měli by možnost ji odmítnout a hlasovat pro setrvání v Evropě,“ řekl šéf strany Tim Farron, jehož citovala agentura Reuters.

Předčasné volby si premiérka Theresa Mayová prosadila s argumentem, že vláda potřebuje mít co nejsilnější pozici v jednáních o brexitu. Podle průzkumů veřejného mínění konzervativci zvítězí s asi 45 procenty hlasů, druzí budou labouristé se 30 procenty a třetí liberální demokraté s deseti procenty.

Popularita liberálních demokratů upadá od voleb v roce 2010, kdy strana získala 23 procent hlasů a utvořila s konzervativci koalici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek