EU chce vyřešit, jak financovat nasazení bojových skupin

19.05.2017
Euroskop, čtk

Do konce letošního roku by se země Evropské unie mohly dohodnout na tom, jakým způsobem bude financováno případné nasazení evropských bojových skupin. Novinářům to po čtvrtečním jednání ministrů obrany členských zemí EU řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

„Dnes bylo přijato politické rozhodnutí, že tuto překážku překonáme. Teď začíná technická práce, ale optimisticky si myslím, že se to zvládne ještě letos,“ uvedla před novináři Mogheriniová.

Do této diskuse mohou vstoupit prezidenti a premiéři zemí unie na summitech, podle Mogheriniové ale bude většina práce na příslušných odbornících. „Jasným cílem je – a to bylo domluveno dnes – směřovat k většímu sdílení nákladů,“ vysvětlila šéfka unijní diplomacie.

Evropské bojové skupiny, takzvané „EU battlegroups“ existují na papíře od roku 2007, za deset let však nebyly nikdy reálně využity. Jedním z důvodů bylo právě to, že dosud by jejich nasazení z velké části musely hradit členské země, jejichž vojáci by v nich působili. Pro státy by tak nasazení evropské skupiny znamenalo dodatečné náklady. Pro rozšíření společného financování bojových skupin se loni v prosinci vyslovila i Česká republika.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek