Macron a Gentiloni chtějí prohloubit integraci EU

22.05.2017
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron a italský premiér Paolo Gentiloni dali při nedělním setkání v Paříži najevo odhodlání spolupracovat na dalším prohloubení integrace Evropské unie. Macron se podle agentury AFP vyslovil pro posílení společné rozpočtové kapacity a jeho host chce vytvořit fiskální a bankovní unii.

Předseda italské vlády označil spolupráci na cestě k této unii za jednu z priorit. „Nejde o okamžitou záležitost, ale je důležité začít na tom pracovat,“ zdůraznil. Vyzdvihl přitom, že Itálie a Francie jsou velmi blízké a spřátelené země a mohou v těchto věcech nadále spolupracovat.

Macron, který po svém zvolení prezidentem 7. května o dalším směřování EU už hovořil s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, dal podle AFP na druhé straně najevo vůli pracovat „na skutečném oživení našich evropských perspektiv“.

Vyzval k vypracování „dlouhodobé cestovní mapy, která umožní dojít až k vytvoření společné rozpočtové kapacity, skutečné Evropy a skutečné eurozóny investic, jež sníží rozdíly, které jsou mezi našimi ekonomikami“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek