Ministři financí eurozóny řeší udržitelnost řeckého dluhu

22.05.2017
Euroskop, čtk

Ministři financí zemí platících eurem by se měli co nejrychleji dohodnout na uzavření druhé prověrky řeckého záchranného programu i na opatřeních, která ve střednědobém horizontu zajistí udržitelnost řeckého dluhu. Novinářům to při příchodu na dnešní jednání ministrů financí eurozóny řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Pierre Moscovici. Poté co řecký parlament minulý týden přijal další balík reforem, zbývá podle něj k dohodě jen krůček.

„Ta dohoda je možná, proveditelná a je blízko. Měli bychom se pokusit domluvit, či se k tomu dostat co nejblíže,“ prohlásil Moscovici. Je podle něj třeba začít s novou kapitolou, která bude pro občany Řecka pozitivnější. Moscovici míní, že řecká strana výrazným způsobem pokročila, a on je proto optimistický. Také německý ministr Wolfgang Schäuble je přesvědčený o možnosti domluvy na politické úrovni, což by umožnilo o vyplacení peněz reálně rozhodnout už na příštím jednání euroskupiny v červnu.

Součástí diskusí dnes budou i možnosti zmírnění řecké dluhové zátěže. Taková dohoda má umožnit zapojení do pomoci Řecku Mezinárodního měnového fondu, který tvrdí, že stávající podmínky programu, na kterých trvají evropští věřitelé, jsou pro výrazně zadluženou zemi nerealistické.

Řecko přijalo další reformy, aby přesvědčilo věřitele

Moscovici připomněl, že řecký parlament minulý týden přijal soubor reforem, které věřitelé žádají. „Ukázali, že jsou připraveni převzít zodpovědnost, aby v eurozóně zůstali,“ řekl eurokomisař. Teď je podle něj na věřitelích, aby převzali svou odpovědnost, rychle se dohodli a umožnili tak vyplacení další části peněz ze stávajícího řeckého záchranného programu.

Soubor reforem, které řecký parlament přijal čtyři dny před dnešním jednáním, se týká mimo jiné penzijního systému či výše některých daní. Levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase doufá, že souhlas s opatřeními přesvědčí věřitele k tomu, aby uvolnili dalších 7,5 miliardy eur (199,4 miliardy Kč) ze záchranného úvěru a odsouhlasili zemi další oddlužení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek