Estonský premiér představí v Praze priority předsednictví EU

23.05.2017
Euroskop, čtk

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes setká se svým estonským protějškem Jürim Ratasem. Estonský premiér přijíždí do Česka představit priority pro půlroční předsednictví Radě EU, které Estonci převezmou od Malty v červenci. Oba premiéři budou jednat především o aktuálních evropských tématech, jako jsou digitální trh, vnitřní trh, evropská obranná spolupráce, energetické otázky či migrace. Z bilaterálních témat se budou věnovat spolupráci v hospodářské oblasti a bezpečnosti.

Ratas Prahu navštíví v rámci několikadenní cesty, během níž hovoří s několika předsedy vlád o plánech pro předsednictví Radě EU. Původně ho v červenci měla převzít Velká Británie, kvůli brexitu však přišla řada na Estonce o půl roku dříve.

V pondělí Ratas priority své vlády představil slovenskému premiérovi Robertu Ficovi a předsedovi maďarské vlády Viktoru Orbánovi. Z Prahy odjíždí do slovinské Lublaně, kde se setká s premiérem Miro Cerarem. Ve středu své turné završí v Rumunsku a Bulharsku.

Po společném jednání v Kramářově vile vystoupí Sobotka a Ratas na semináři o volném pohybu dat v EU. Digitální agenda je pro Estonce silným tématem, jako jediní v EU využívají elektronické volby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek