Portugalsko chce dříve splatit další část záchranného úvěru

24.05.2017
Euroskop, čtk

Portugalsko požádalo na úterním zasedání ministrů financí Evropské unie o svolení splatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) před termínem dalších deset miliard eur (265 miliard Kč) ze záchranného úvěru z roku 2011. Sdělil to podle agentury Reuters náměstek portugalského ministra financí Ricardo Mourinho Félix. Z příspěvku MMF k záchrannému úvěru z roku 2011 už země umořila asi 13 miliard eur, tedy přibližně polovinu.

Portugalsko předčasně splácí dluh u MMF od roku 2015, kdy se vrátilo na trhy dluhopisů, protože si tím podstatně snižuje náklady na obsluhu dluhu. Lisabon v roce 2014 opustil záchranný program, v jehož rámci dostal od EU a MMF celkem 78 miliard eur. Fond se na této sumě podílel asi třetinou.

Úroky, které portugalská vláda platí ze svých dluhopisů, jsou podstatně nižší než ty, které platí měnovému fondu, takže může tento dluh výhodně splácet z příjmů dluhopisových emisí. V posledních týdnech navíc výnosy portugalských obligací dál výrazně klesly po zprávách, že vláda hospodařila za loňský rok s nejnižším rozpočtovým deficitem za více než čtyři desetiletí a ekonomický růst země se v prvním čtvrtletí zrychlil.

Portugalsko opustilo záchranný program pro země zasažené dluhovou krizí v eurozóně jako druhé po Irsku, které už většinu svých úvěrů vůči MMF splatilo před termínem. Z krize se naopak stále nevymanilo Řecko, které do ní spadlo jako první, nyní čerpá už třetí záchranný program a požaduje další zmírnění svého dluhu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek