Premiéři ČR a Estonska jednali o výměně informací kvůli terorismu

24.05.2017
Euroskop, čtk

Pokud má EU zvládnout boj s terorismem, musí posilovat bezpečnostní spolupráci zemí a výměnu informací mezi bezpečnostními a tajnými službami. Nutné je udržet také dosavadní výměnu informací s Británií i po ukončení brexitu. Shodli se na tom v úterý v Praze premiéři Česka a Estonska Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Jüri Ratas. Předseda estonské vlády přijel do ČR představit priority pro evropské předsednictví, které jeho země přebírá od července.

„Shodli jsme se na potřebě permanentně pracovat na posilování bezpečnostní spolupráce v rámci Evropy. Je evidentní, že pokud máme zvládnout boj s terorismem, pokud máme teroristy porazit a zvýšit bezpečnost občanů, vyžaduje to velmi intenzivní výměnu informací v rámci EU, mezi jednotlivými bezpečnostními strukturami, mezi jednotlivými tajnými službami,“ řekl po jednání s estonským protějškem Sobotka.

Zdůraznil, že je důležité, aby po dokončení brexitu zůstaly mezi Británií a EU těsné nejen obchodní vazby, ale i ty v oblasti bezpečnosti. „Není důvod, abychom oslabovali naši současnou spolupráci. Je v zájmu České republiky, Evropy i Britů, abychom udrželi stávající úroveň výměny informací,“ řekl český premiér.

Estonsko se chce věnovat také inovacím či digitálnímu trhu

Podle Ratase nedělní teroristický útok v Manchesteru ukázal, jak je evropská jednota a spolupráce důležitá. „Naším primárním cílem je udržet soudržnou a jednotnou EU,“ uvedl Ratas. Estonsko se chce při svém předsednictví soustředit nejen na bezpečnost, ale také na otevřenost ekonomiky a inovace či digitální trh s volným pohybem dat.

Sobotka s Ratasem hovořili o vnitřním trhu, budování jednotného digitálního trhu, posilování bezpečnostní a obranné spolupráce v EU, energetice, migraci, brexitu a o budoucím směřování EU, uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer. Věnovali se i rozvoji vztahů v biomedicíně, biotechnologiích či informačních a komunikačních technologiích, v nichž Estonsko patří k lídrům. „Premiéři hovořili také o pravidelné účasti ČR na střežení vzdušného prostoru regionu Pobaltí včetně Estonska v rámci mise NATO,“ podotkl Ayrer.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek