Macron vyzval EU, aby bojovala proti sociálnímu dumpingu

26.05.2017
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek podle agentury Reuters vyzval Evropskou unii k většímu úsilí o omezení přílivu levné pracovní síly z východu osmadvacítky do zemí jako je Francie. Macron po svém prvním setkání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem v Bruselu prohlásil, že příliv Východoevropanů pracujících za nízké mzdy při pobytech ve Francii oslabuje podporu, jíž se EU v zemi těší, informovala agentura.

Centrista Macron po setkání s Junckerem novinářům řekl, že je odhodlán reformovat Francii a oživit její ekonomiku, ale EU by podle něj měla také chránit standardy sociálního zabezpečení. „Vedle této Francie, která se reformuje, transformuje a celkově obnovuje, potřebujeme Evropu, která ochraňuje,“ prohlásil Macron.

Vlády členských zemí Evropské unie jsou rozdělené přibližně na chudší východ a bohatší západ v náhledu na pravidla, na jejichž základě mají být například čeští řidiči kamionů nebo litevští zedníci krátkodobě vysíláni do Francie a dalších západoevropských států. Tyto země nechtějí, aby tam tito lidé pracovali za mzdy odpovídající úrovni běžné v jejich zemích. Tyto mzdy často nedosahují ani zákonných úrovní minimálních mezd na západě EU.

Macron i Juncker ve čtvrtek zdůraznili, že proti dumpingu v sociální a daňové oblasti je třeba bojovat. „Podporujeme komisi v tom, že v jedné zemi musí být stejná práce ohodnocena stejnou mzdou,“ zdůraznil Macron. Do Evropského parlamentu by se měla brzy dostat směrnice o vysílání pracovníků, která řeší podmínky pro zaměstnance, které vyšle firma do zahraničí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek