Maďarsko odmítlo přes kritiku EU měnit vysokoškolský zákon

26.05.2017
Euroskop, čtk

Maďarská vláda nevidí žádný důvod, proč by měla měnit kontroverzní zákon o vysokých školách, kvůli němuž by mohla být přinucena odejít ze země Středoevropská univerzita (CEU). Řekl to ve čtvrtek v Budapešti šéf úřadu vlády János Lázár. Konflikt kolem CEU, kterou založil miliardář maďarského původu George Soros, označil za „politickou hysterii“.

Maďarsko v dubnu přijalo novelu zákona o vysokých školách, která podle kritiků není v souladu s pravidly a svobodami Evropské unie. . Evropská komise na konci dubna zahájila s Maďarskem kvůli zákonu řízení, které může skončit až před unijním soudem. Na vysvětlení Maďarsko dostalo měsíc. Komise kromě toho dál prověřuje maďarská azylová pravidla či návrh zákona o nevládních organizacích.

Podle Lázára Maďarsko na dubnové unijní výtky už reagovalo dopisem, který se staví odmítavě k požadavkům na reformu vysokoškolského zákona. Spor o univerzitu je součástí kampaně maďarské vlády proti Sorosovi. Maďarský premiér Viktor Orbán Sorose označil za finančního spekulanta, který je nepřítelem eura a zničil životy milionů lidí v Evropě.

O osudu CEU chce s Budapeští jednat Andrew Cuomo, guvernér státu New York, kde univerzita sídlí. „Jsem připraven zahájit jednání s maďarskou vládou, dohoda o udržení CEU jako svobodné instituce v Budapešti je v nejlepším zájmu všech,“ řekl Cuomo v prohlášení, o němž ve čtvrtek informovala agentura AP. Univerzitu označil za „symbol maďarsko-americké spolupráce a školu světové úrovně“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek