Německo navrhlo reformu kohezních fondů

31.05.2017
Euroskop, čtk

Členské země EU, které nebudou dodržovat unijní standardy právního státu, mohou přijít o peníze z kohezních fondů. Vyplývá to podle agentury Reuters z návrhu německé vlády na reformu těchto fondů. „Měla by být prostudována možnost, zda příjmy z kohezních fondů EU by neměly být spojeny s dodržováním fundamentálních zásad právního státu,“ stojí ve vládním dokumentu. O peníze by podle něj mohly přijít státy, které budou ignorovat reformní doporučení Evropské komise.

Takový krok by byl citlivě vnímán v některých zemích, které jsou čistými příjemci z kohezních fondů EU, takzvaných fondů soudržnosti, z nichž unie podporuje rozvoj chudších regionů v členských státech.

Maďarsko a Polsko, které takto dostávají od EU velké sumy peněz, Brusel opakovaně kritizoval za slabé standardy právního státu, podotkla v úterý agentura Reuters, který má dokument německé vlády k dispozici.

Sedmistránkový dokument obsahuje návrhy, jak by mohl Berlín přistupovat k nadcházejícím jednáním o podobě systému unijních fondů po roce 2020. Jakýkoli podobný návrh by pravděpodobně narazil na ostrý nesouhlas čistých příjemců, ale postavení Německa jako hlavního přispěvatele do unijního rozpočtu a do kohezních fondů by mělo v těchto úvahách svou váhu, zdůrazňuje Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek