Merkelová: Evropský bankovní úřad by měl být ve Frankfurtu

01.06.2017
Euroskop, čtk

Evropský bankovní úřad (EBA) by se měl po odchodu Británie z Evropské unie přestěhovat z Londýna do Německa. Uvedla to ve středu Angela Merkelová. Podle německé kancléřky totiž Německo již vhodným finančním centrem v podobě Frankfurtu nad Mohanem disponuje. EBA se ve středu vyslovil proti březnovému návrhu Evropské komise, podle kterého by se měl sloučit s Evropským orgánem pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA), který ve Frankfurtu již sídlí.

Úřad EBA byl založen v roce 2011 v reakci na světovou finanční krizi. Působí jako regulátor bankovního sektoru v EU, jeho úkolem je mimo jiné formulovat a koordinovat bankovní pravidla. O to, aby se k nim instituce, která má v Londýně 159 zaměstnanců a na jejíž jednání ročně přijíždí 10.000 až 15.000 lidí, přestěhovala, usiluje řada členských zemí Evropské unie, včetně České republiky.

Návrh EK na sloučení EBA s EIOPA, který posílil německou pozici, se setkal s nevolí Paříže a dalších měst, která by ráda, aby se EBA přestěhoval k nim. EBA sám návrh v dopise EK zpochybnil se zdůvodněním, že sloučení by nepřineslo žádné úspory, protože personál v klíčových odděleních už je „osekán na kost“.

EIOPA zase podle agentury Reuters uvedla, že možné změny je třeba pečlivě zvážit, aby byla zachována kontinuita a efektivita. EBA si v dopise EK rovněž postěžoval, že se dostává do stínu Evropské centrální banky, která má větší zdroje a kontrolu nad bankami v eurozóně přebírá sama.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek