Pět zemí EU a Srbsko posílí kontroly nelegální práce

02.06.2017
Euroskop, čtk

Představitelé pěti zemí EU, včetně České republiky, a Srbska se dohodli na posílení vzájemné spolupráce zejména v oblasti kontrol nelegálního zaměstnávaní. Vyplývá to ze závěrů schůzky ministrů práce nebo jejich zástupců z České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska, Rumunska a Srbska, která se ve čtvrtek konala v Bratislavě.

Zúčastněné země se shodly zvláště na kontrole souladu podmínek vysílání pracovníků mezi jednotlivými zeměmi s příslušnými právními předpisy dotyčných států. Detaily by později měli projednat zástupci úřadů inspekce práce. Od vzájemné spolupráce si státy slibují, že se podaří omezit nelegální praktiky pracovních agentur, které zprostředkovávají pracovní sílu.

Náměstek ministryně práce a sociálních věcí Jiří Vaňásek, který na schůzce zastupoval ČR, novinářům řekl, že nerespektování předpisů v oblasti zaměstnávání může státům způsobit problémy. České úřady podle něj zaznamenaly případy vysílání ukrajinských občanů do ČR na takzvaná polská víza. „Z našeho pohledu docházelo k porušování pravidel vysílání pracovníků,“ řekl Vaňásek.

Podle slovenského ministra sociálních věcí Jána Richtera by se k dohodě zmiňovaných zemí mohla přidat také Ukrajina, ze které jezdí lidé za prací také do ČR nebo na Slovensko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek