Státy EU schválily vznik útvaru pro řízení nebojových misí

08.06.2017
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie dnes odsouhlasily vznik střediska, které převezme velení vojenských výcvikových misí EU. Tento útvar bude součástí evropského vojenského štábu, který spadá pod unijní diplomacii vedenou Federikou Mogheriniovou. Na práci střediska, které bude nyní řídit unijní mise v Somálsku, Mali a Středoafrické republice, se má v první fázi podílet 25 lidí.

Vznik střediska je jedním z prvních konkrétně viditelných kroků, na kterých se EU dohodla v rámci snahy posílit vlastní schopnosti v obraně a bezpečnosti. Věc byla na pracovní úrovni odsouhlasena už v březnu, definitivní schválení potřebného právního textu ale několik týdnů zdržovala Británie s odvoláním na domácí předvolební situaci. Parlamentní volby se v zemi konají dnes.

Útvar bude odpovědný za operační plánování a vedení výcvikových misí, včetně tvorby jednotek, jejich rozmístění, udržování v operačním prostoru a jejich obnovu. Umožnit má pracovníkům misí v oblastech nasazení, aby se soustředili na konkrétní činnosti s lepší podporou z Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek