Rozšiřování unie nebylo důvodem odmítnutí ústavy

22.07.2005

Z průzkumu Eurobarometr vyplývá že francoužští a nizozemští voliči odmítli dokument především kvůli obavě z negativního vlivu na zaměstnanost, resp. nedostatku informací

Rozšíření unie hrálo v odmítnutí evropské ústavy francouzskými a nizozemskými voliči malou roli. Vyplývá to z průzkumu Eurobarometer. Pouze šest procent Holanďanů, kteří hlasovali proti ústavě, uvedlo, že důvodem jejich odmítnutí dokumentu bylo rozšiřování EU. Pouhá tři procenta dotázaných si myslí, že zahájení rozhovorů s Tureckem by byl omyl. Ve Francii se tento poměr přesně opačný – 6 procent dotázaných považuje rozhovory s Tureckem za omyl a rozšiřování unie jako důvod odmítnutí ústavy uvedla 3 procenta lidí.

Průzkum Eurobarometer ukázal, že Holanďané odmítli ústavu zejména kvůli nedostatku informací (32 procent dotázaných). Devatenáct procent dotázaných se obávalo ztráty národní suverenity a třetím nejčastějším důvodem odmítnutí dokumentu by odpor proti současné nizozemské vládě (14 %). V otázce na důsledek jejich volby, si dvě třetiny Holanďanů myslí, že konečný výsledek referenda pomůže Nizozemsku při vyjednávání jeho zájmů v Evropské unii.

Ve Francii představovala hlavní důvod odmítnutí evropské ústavy obava z negativního vlivu na zaměstnanost. Vyslovilo se pro něj 31 procent dotázaných. Dále byli obyvatelé přesvědčeni o propadu francouzské ekonomiky po přijetí dokumentu (26 %). Ústava by podle nich zliberalizovala ekonomické podmínky v unii. Každý šestý Francouz z deseti dotázaných si myslí, že jeho „ne“ přispěje k tomu, že Evropská unie se stane více „sociální“.

Evropská ústava byla v obou zemích odmítnuta v lidových referendech na přelomu května a června. Ve Francii se proti dokumentu vyslovilo 55 procent voličů, v Nizozemsku o téměř 7 procent více.

Sdílet tento příspěvek