Dva roky pro Itálii potvrzeny

29.06.2005
Itálie tedy musí nejpozději do konce roku 2007 stlačit rozpočtový deficit pod 3 procenta HDP, tak jak to ukládá Pakt stability a růstu.

Evropská komise dala Itálii dva roky na to, aby snížila rozpočtový deficit pod tři procenta ve vztahu k hrubému domácímu produktu, jak stanoví pravidla Paktu stability a růstu. Udělení dvouletého odkladu se očekávalo a už v úterý o něm hovořili někteří italští činitelé.

Komise vyzvala Itálii, aby sáhla ke strukturálním reformám a s jejich pomocí zlepšila stav veřejných financí. Případ je nicméně politicky citlivý a je považován za test platnosti paktu. Jeho hlavním cílem je udržovat v zemích eurozóny stabilitu eura.

Vlády evropských zemí v březnu pravidla paktu zmírnily, aby tak daly možnost k nápravě těm zemím, které pravidla nedodržují. Například Itálie překročila tříprocentní hranici v letech 2003 i 2004 a podle komise vše nasvědčuje tomu, že vyšší deficit bude mít i letos.

„Vzhledem k tomu, že dluh přesahuje 100 procent, Itálie musí stav deficitu zlepšit rychle a trvale. To vyžaduje strukturální změny vládních financí a vyřešení problémů konkurenceschopnosti v italské ekonomice,“ uvedl komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia.

Italský ministr hospodářství Domenico Siniscalco očekával, že komise dá Itálii čas dva roky. Návrh ale ještě musí schválit ministři financí EU. Předpokládá se, že rok 2007 bude přijatelný i pro vládu Silvia Berlusconiho, která výpočty komise v minulosti zpochybňovala.

Itálie měla podle zveřejněných údajů v roce 2001, 2003 a 2004 deficit na úrovni 3,2 procenta k HDP. Evropská komise očekává, že v letošním roce se deficit vyšplhá na 3,6 procenta a v roce 2006 dokonce až na 4,6 procenta. Vzhledem k problémům, s nimiž se země potýká, je ale komise ochotna počkat dva roky, než si dá Itálie finance do pořádku.

Sdílet tento příspěvek