Polsko se obává růstu protekcionismu v EU za Macrona

13.06.2017
Euroskop, čtk

Polsko v pondělí varovalo před hrozícím nárůstem obchodního protekcionismu v Evropě v souvislosti s výrazným vítězstvím hnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v parlamentních volbách a zvyšováním Macronova vlivu a moci. K ochranářským tendencím Francie by se mohlo připojit Německo i další země Evropské unie, jen aby podpořily Macrona proti „populistům“, řekl v Berlíně náměstek polského ministra zahraničí Konrad Szymański.

Macron, který se jako centristický liberál stal v květnu prezidentem, brzy po svém nástupu vyzval k vypracování „ochranného programu“ pro EU. Ten by zahrnoval zákon „Buy European“, který by odepřel přístup k veřejným zakázkám v zemích EU firmám, jež nevyrábějí alespoň polovinu produkce na území unie. Vyrukoval také s návrhem regulací, které by mimoevropským subjektům bránily kupovat „strategicky významné“ společnosti.

Německá kancléřka Angela Merkelová minulý měsíc prohlásila, že je Macronovým návrhům otevřena. Podle ní by taková politika vedla k rovným podmínkám pro země EU a jejich zahraniční partnery.

„Nechceme platit za Macronovo vítězství,“ citovala Szymańského agentura Reuters. Náměstek tím narážel na diskuse, v nichž se ozývají návrhy, aby vlády v EU bojovaly proti všeobecně rostoucímu populismu ústupky vůči populismu v obchodě, to znamená aby uzavíraly některé své trhy. Donedávna byla přitom EU v čele s Německem hlavním odpůrcem ochranářské rétoriky amerického prezidenta Donalda Trumpa, často označované za populistickou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek